De Verborgen Tuinen
Een beukenhaag en een statige bomenrij omlijsten de Verborgen Tuinen, de nieuwe, unieke woonwijk aan de rand van Leusden. 31 Moderne grondgebonden eengezinswoningen van het traditionele oertype huis hebben groene tuinen die ook weer omzoomd worden door hagen. Twee appartementengebouwen van elk 2500 m BVO bevatten respectievelijk 15 koop- en 20 huurwoningen. Een derde appartementencomplex (1700 m2 BVO) biedt 21 zorgplaatsen, en maakt de U-vormige hofopstelling aan de westelijke rand van de wijk af. De gebouwhoogtes en -massa s sluiten aan op die van de omringende wijken en nemen daardoor van west naar oost in hoogte af.

Middelpunt van De Verborgen Tuinen is een gemeenschappelijke tuin voor collectief gebruik, verankerd met een grote boom. De bewoners van de buurt maken hier met zijn allen gebruik van en dragen ook gezamenlijk de zorg voor dit gebied. De karakteristieke geborgenheid van de omsloten tuinen wordt versterkt door de landelijke ligging aan de rand van het dorp, waar de beslotenheid contrasteert met het weidse uitzicht over de landerijen.

Het plan is opgezet door OOK in samenwerking met projectontwikkelaar Heilijgers, en verrijkt met de input van geinteresseerden en omwonenden die tijdens informatieavonden hebben meegedacht over de invulling van deze nieuwe wijk. Zo maken we er een breedgedragen en collectief gewenst project van.
Locatie
Leusden
Opdrachtgever
Heilijgers ontwikkeling
Jaar
2012 - 2020
Status
Gerealiseerd
Omvang
31 woningen, 35 appartementen en 20 zorgappartementen. Met onder de appartementen een parkeergarage.
Categorie
architectuur, stedenbouw, woningbouw
Partners
Heilijgers bouw, Kooy en Dekker constructeurs
Team
Robin van Rossum, Martin timmerman
We wilden een wijk ontwerpen met een eigenheid. Bewoners moesten trots zijn op waar ze wonen. De verborgen tuinen is ondertussen een begrip in Leusden geworden.
Situatie
Begane grond
Kelder
Eerste verdieping
Tweede verdieping
Vierde verdieping
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social