Villa Gentiaanlaan
Wonen aan de rand van de Soesterduinen

De bungalow uit 1965 aan de Gentiaanlaan in Soest is tot de verkoop bewoond door de eerste bewoners. Oude bekenden hebben het gekocht met de intentie om de bungalow te renoveren en uit te breiden om zo aan hun woonwensen te voldoen. 
Onderzoek wees uit dat de woning in zodanig slechte staat was dat sloop-nieuwbouw de beste optie was. Door de speciale band met de plek en de woning is er, met eerbetoon aan de oude bungalow, een nieuwe woning ontworpen.
Locatie
Soest
Opdrachtgever
Particulier
Jaar
2020
Status
Gerealiseerd
Omvang
350m2 BVO
Categorie
architectuur, villas
Partners
Bouwbedrijf Legemaat van Elst
Installatiebedrijf Instaan
Team
Martin Timmerman
Het ontwerp van de woning kenmerkt zich door het zichtbare hoogteverschil, het ingetogen materiaalgebruik en de sprekende ramen die uit de gevel steken, ook wel bloemkozijnen genoemd. Bij binnenkomst is er langs de lange zichtlijn direct zicht naar buiten. De U-vormige plattegrond is een knipoog naar de voormalige bungalow. De drie assen, waar alle woonfuncties aan zijn geplaatst, vormen lange zichtlijnen naar buiten. In het centrum van de woning grenst de ruime woonkeuken aan de omsloten buitenruimte. Achter de garage, onder de slaapkamers, bevindt zich een praktijkruimte. Deze heeft een eigen ingang via de tuin. 
 
De droge zandgrond, met bijbehorende vegetatie zoals de vliegdennen, creëert een prachtig decor waar de woning in al zijn bescheidenheid staat. Elke kamer in het huis heeft een bloemkozijn die het landschap omkadert. In de woonkamer is een groot venster en in de hal gaat het kozijn over in een bureau, een rustgevende werkplek met uitzicht op het landschap. 
Situatie
Begane grond
Kelder
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social