Villa F
Op de voormalige locatie van het Elisabeth Ziekenhuis op de Amersfoortse Berg is op het geaccidenteerde terrein een nieuwe woonwijk ontwikkeld die gedeeltelijk uit vrije kavels bestaat. Eén van die kavels is van de familie die OOK benaderde voor zowel het ontwerp van de woning als het interieur. De wens van de familie was welomschreven: een kwalitatieve, onder architectuur gebouwde woning met enkel een open karakter naar de achtertuin. Met een sterke scheiding tussen het privéterrein en de openbare ruimte.
Locatie
Amersfoort
Opdrachtgever
Familie F
Jaar
2019-2021
Status
Opgeleverd
Omvang
150m2
Categorie
architectuur, woningbouw
Partners
Karbouw
Team
Robin van Rossum
Domile Torretti
OOK ontwierp als antwoord een “omgekeerde woning” in beton met hout waar de bezoeker als in een verhaal naar binnen wordt geloodst. Want de betonnen muur aan de voorzijde van de woning leidt hem langs een afdalende buitentrap naar de voordeur die een verdieping lager ligt en daardoor vanaf de weg niet zichtbaar is. De voordeur is onderdeel van een voorgevel met glas, bedekt door diepe, zwarte lamellen wat de privévertrekken van de bewoners afschermt van de buitenwereld. Eenmaal binnen overheerst hierdoor het gevoel van privacy, waarbij het licht vanuit de volledig uit glas bestaande achterzijde direct de aandacht trekt. 
De materiaalkeuze van de zowel de buitenzijde als het interieur van de woning is in volledige harmonie. Pure materialen zijn overal consequent doorgevoerd in deze woning, waarbij binnen de controverse tussen rauwe betonvloeren en gestuukte wanden duidelijk voelbaar is. Versterkt door prachtige details zoals spuwers in betonelementen. Met als slotstuk een sterke aantrekkingskracht van de in samenspraak met een tuin- en landschapsarchitect ontworpen beschutte, parkachtige achtertuin.
Situatie
Begane grond
Kelder
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social