Remeha
Remeha; producent van duurzame warmwater- en verwarmingsproducten en onderdeel van de internationale BDR Thermea Group, vroeg OOK om een ontwerp te maken voor hun nieuwe “Customer Experience Centre” in Apeldoorn. Het gebouw is straks onderdeel van het gehele terrein van Remeha in Apeldoorn. Waarbij niet alleen Remeha zelf, maar ook scholen uit de omgeving gebruik mogen maken van de ruimtes binnen het gebouw.
Locatie
Apeldoorn
Opdrachtgever
Remeha
Jaar
2019
Status
Prijsvraag
Omvang
3600m²
Categorie
architectuur, interieur, stedenbouw, kantoren
Partners
Team
Robin van Rossum
Jojanneke Tap
Jessica Wierena
Duurzaamheid vormt in alle lagen de basis van Remeha en het ontwerp van het Experience Center. Ons voorstel is een volledig passief gebouw, perfect ingebed in haar omgeving. Een gebouw met zo min mogelijk installaties voor een organisatie die installaties maakt. Een inspirerende uitdaging!
Het ontwerpproces draaide dus vooral om het gevraagde programma in een zo compact mogelijke massa te stromen. Gebruik maken van de opwarming van de zon door grote glasvlakken op het zuiden en voorkomen van te veel opwarming door een gigantisch overstek vormde de eerste stap. Auto’s, fietsen en installaties worden opgelost in een kelder die op zijn beurt weer koelte genereert die door het gebouw heen stroomt. Stevig geworteld in de kelder staat een strak grid van gelamineerde houten kolommen en liggers over twee lagen. Hiertussen hangen houten vloervelden met grote overspanningen. De schil is een spel van glas, verduurzaamd vuren en begroeiing. 
 

Een belangrijk aspect bij passief bouwen is massa. Hoe houd je de koelte/ warmte vast en zorg je dat er niet teveel grote schommelingen zijn door de dag heen? In het midden van het gebouw bevindt zich hiervoor een volledig gesloten kern waarin zich al de functies bevinden die geen daglicht behoeven, zoals een auditorium en filmzaal.
 

Begane grond
Eerste verdieping
De daktuin is voor een groot deel belegd met allerhande zonnecellen. Hier begint namelijk de route die de bezoeker van het Experience Center doorloopt om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van duurzame producten. Deze route meandert langzaam af naar de begane grond via een museum en presentatieruimtes om uiteindelijk te eindigen in een prachtig community restaurant. Aan de achterzijde van het gebouw hangt een gigantische verdamper die de koeling vormt voor de teststraat naast het gebouw. Het gebruikte water stroomt langs de waterpatio naar beneden en wordt opgevangen in een waterbekken; een plek waar de bezoeker de schoonheid van duurzaamheid ervaart.
Situatie
Kelder
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social