A new Cornerstone in Roermond
Aan de Willem II Singel 1-3 in Roermond wordt een bankgebouw uit de eerste helft van de jaren ’90 vervangen door 55 appartementen in verschillende segmenten. De locatie ligt op steenworp afstand van zowel het centrum als het treinstation van Roermond.
Locatie
Roermond
Opdrachtgever
Jongerius Invest B.V.
Jaar
2022
Status
Definitief Ontwerp | Omgevingsvergunning
Omvang
4425 m2
Categorie
architectuur, stedenbouw, woningbouw
Partners
Cibis
VIAC Adviseurs
Team
Martin Timmerman
Bram van Borselen
Simon Wassink
Tom Leerkes
Marcel de Weerd
Mathijs van den Berg
Binnen de kaders van het geldende bestemmingsplan is gezocht naar een zo optimaal mogelijke ontwikkeling voor de locatie, die bijdraagt aan de afname van het (lokale) woningtekort. Dit heeft geresulteerd in woningtypes die met name voor één- of tweepersoonshuishoudens bestemd zijn. 
Het gebouw telt 5 bouwlagen waarvan de begane grond gedeeltelijk een private parkeergelegenheid huisvest.
Situatie
Het volume grenst direct aan de openbare ruimte gekenmerkt door twee belangrijke assen, de Willem II Singel en de Oranjelaan en vormt een sculpturale en stedelijke massa. Ter plaatse van de duidelijk geaccentueerde entree wordt het volume ingesneden en opent zich richting het Stationsplein. Een sterk grid van gevelopeningen maakt het volume leesbaar, terwijl het massief blijft ogen. Mede door het steile dak in hetzelfde gevelmateriaal en volgens hetzelfde architectonisch principe uit te voeren, ontstaat een helder en rustig ogend gebouw.
Impressie vanaf de Willem II Singel
Maaiveldplattegrond
Typische verdieping
Kenmerkend in de directe omgeving van het gebouw zijn grote, robuuste volumes uitgevoerd in vaak rode baksteen. Het bestaande gebouw is ook grotendeels opgetrokken uit dit materiaal. Dit vormt de aanleiding om voor de nieuwe invulling de rode baksteen als basismateriaal te nemen. De baksteen is een Limburgs formaat en wordt in een staand verband gemetseld. Daaromheen zorgt een ton-sur-ton pallet van gepigmenteerd beton en op kleur gebracht staal en aluminium voor een rustige, robuuste en eenduidige verschijning. 
Aanzicht Oranjelaan
Aanzicht Willem II Singel
Aanzicht Veeladingstraat
Aanzicht binnenwereld
Aanzicht binnenwereld
Langsdoorsnede
Het gebouw wordt aan drie zijdes ingeklemd door belangrijke verkeersassen: de Willem II Singel en de Oranjelaan aan de west- en noordgevel en het spoor aan de de oostgevel. Door aanvullende geluidswerende maatregelen te treffen, wordt het leefcomfort in de woningen vergroot. Daarnaast krijgen vrijwel alle woningen een eigen buitenruimte. Aanvullend daarop wordt boven de parkeervoorziening een gezamenlijke buitenruimte gerealiseerd.

Impressie van de binnenwereld
Gevelfragment
Impressie vanaf de Veeladingstraat
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social