Neuweg Hilversum
In opdracht van Samenthuis Vastgoedontwikkeling heeft OOK een ontwerp gemaakt voor appartementen die samen een nieuwe invulling vormen van Neuweg 9 in Hilversum. Een historische plek waar sinds jaar en dag een autobedrijf was gevestigd. Met een collectie van diverse typen gebouwen op deze plek, zal ons plan daarin een verbindende en structurele rol spelen. Uitgangspunten zijn het creëren van een prettige, sociale leefomgeving die zich manoeuvreert tussen de bestaande context.
Locatie
Hilversum
Opdrachtgever
SamenThuis Vastgoed
Jaar
2017-heden
Status
aanbesteding
Omvang
2000 m2, 42 appartementen en parkeergarage
Categorie
architectuur, woningbouw
Partners
SamenThuis Vastgoed
Team
Robin van Rossum,
Jasper Timmerman
Het ontwerpconcept van OOK bestaat uit een appartementengebouw opgebouwd uit vier verdiepingen, oriënterend en afgestemd op de levendige Neuweg. De galerij, liften en trappenhuizen zijn daarbij aan de binnenzijde gesitueerd. Waarbij juist de entree, balkons en terrassen zichtbaar zijn aan de voorzijde van het pand en aanleiding zijn voor accenten en geleding. De gevel aan de Neuweg wordt gesegmenteerd opgebouwd vanuit de naastgelegen panden. Dit resulteert in een toegankelijk karakter van het gebouw. Parkeren gebeurt binnen het eigen gebouw, in de parkeerkelder die via de achterzijde bereikbaar is. 
        Een verbindende en structurele rol
Omdat het gebouw zowel rechts als links ingesloten wordt binnen de bestaande bebouwing, maken wij een groot contrast wat de uniciteit van dit gebouw versterkt. Binnen dit project hebben we sterk onderscheid gemaakt tussen buiten en binnen. Waarbij buiten gesitueerd is aan een drukke straat en we de gevels van staal opbouwen. De houten loggia’s, die enkel vanaf de eerste verdieping en hoger toegepast zijn, geven geborgenheid aan toekomstige bewoners. Het hout is ook doorgevoerd aan de binnengevels wat het warme, geborgen gevoel op deze plek versterkt en zorgt voor dynamiek in het geheel. Deze houten oase met groene accenten en rust is als een verborgen parel voor de buitenwereld. 
 
Er is bewust gekozen om de begane grond de basis van het gebouw te maken. De basement zorgt ervoor dat het hoogteverschil tussen de voor- en achterzijde van het gebouw opgevangen wordt. Buiten het feit dat de voorzijde volledig is ingebed in het groen en voor de achterzijde bij de bergingen en woningen groene wanden worden toegepast, is er geen tuin. Er is wel een terras aan de binnenzijde; de gezamenlijke leefruimte voor de bewoners.
   Een gebouw met een toegankelijk karakter
Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping
Derde verdieping
Vierde verdieping
Doorsnede
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social