A new circus for the Cliniclowns
Cliniclowns is al enige tijd gehuisvest in de oude wielerdraaierij op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Als een van de eerste gebruikers op dit industrieel erfgoed had men na 10 jaar behoefte aan vernieuwing van het interieur. De bedrijfsstructuren en werkbehoeftes zijn in die jaren veranderd en daar heeft OOKarchitecten het voormalig ontwerp op aangepast. Het was tijd voor een eigentijdse, passende transformatie.
Locatie
Wagenwerkplaats Amersfoort
Opdrachtgever
Stichting CliniClowns Nederland
Jaar
2021
Status
Gerealiseerd
Omvang
1.950m²
Categorie
architectuur, interieur, meubels, kantoren
Partners
Solved. Projectmanagement
Interieurbouw Haklander
Averesch BV
HLE
W4Y
Team
Robin van Rossum
Marcel de Weerd
Jasper Timmerman
Alycia Kok
   Openheid en transparantie zijn de uitgangspunten voor het ontwerp.
Openheid en transparantie zijn de uitgangspunten voor het ontwerp. Deze woorden passen ook bij de organisatie van Stichting Cliniclowns Nederland. De locatie fungeert naast kantoor ook als de plek waar de clowns worden opgeleid, opnames worden gemaakt en trainingen worden gegeven.

De vaste werknemers ontvangen veel bezoek van clowns; een gezellige boel! Dat vraagt om een overzichtelijk en ruimtelijk kantoor met een duidelijke entree. Daarom is de entree verplaatst naar waar het gebouw grenst aan het plein.

Aan de binnenzijde is de bestaande structuur van het industriële gebouw weer in het zicht gebracht en aangevuld met nieuwe blankstalen hekwerken, trappen en bruggen. Hierdoor zijn de verschillende verdiepingsvloeren met elkaar verbonden en is een grote vide gemaakt met zicht op de verschillende werkvelden.  

Eerste verdieping
Begane grond

Voor de tweede maal hebben Cliniclowns en OOKarchitecten de handen ineen geslagen.
Bestaande elementen zoals de betonnen vloer, grote glazen gevel en ruimtes uit het voormalig ontwerp zijn behouden gebleven. Dit versterkt het industriële karakter en maakt een goede basis voor het interieurontwerp. De werkplekken zijn ruim opgezet over de werkvloer.

Daartussen bevinden zich gesloten of semi-gesloten houten blokken waar stilteruimtes, vergaderplekken of toiletten in zijn gesitueerd. Dit zorgt voor een prettige dynamiek op de werkvloer.

Groen weeft zich op een natuurlijke manier in het interieur zoals het in de loop van de tijd ook aan de buitenzijde van het gebouw heeft gedaan.
OOK heeft de bestaande kwaliteiten van het gebouw gerespecteerd en waar nodig aangevuld met natuurlijke en eerlijke materialen. Het hergebruik van materialen is in dit ontwerp op verschillende plekken ingezet. Zo is bijvoorbeeld het regelwerk van de oude balustrade toegepast in het maatwerk meubilair. De oude boom heeft een tweede leven als zitbank gekregen en oud tegelwerk is behouden gebleven. Bestaande stijgpunten zijn behouden gebleven en met een aantal aanpassingen zijn de verkeersstromen hersteld in een doorlopende route. Er is vrijheid om functies via verschillende routes te bereiken, wat naadloos aansluit bij de dynamische gebruikers. 

Na tien jaar hebben CliniClowns en OOK voor de tweede maal de handen ineengeslagen en heeft OOK op een duurzame manier het voormalige eigen ontwerp weten te transformeren naar een open en transparante werkomgeving speciaal voor deze bijzondere clowns.
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social