Binnenstedelijk wonen in Gorinchem
Op een binnenstedelijke locatie in het centrum van Gorinchem worden twee levensloopbestendige woningen met een eigen tuin gerealiseerd. De woningen zijn ontworpen in sterke samenhang met het ontwerp voor een nieuw te realiseren gedenkplaats voor de Gorcumse Martelaren, naast de voormalige Rooms-katholieke kerk.
In de bestaande situatie bevindt zich een voormalige discotheek op de locatie, die gekoppeld is aan het winkelpand aan de Westwagenstraat. Het rijksmonumentale winkelpand wordt grondig gerestaureerd, de discotheek wordt gesloopt en biedt plaats aan de twee woningen.
Locatie
Oude Lombardstraat & Kloostergang, Gorinchem
Opdrachtgever
JME Vastgoed BV
Jaar
2021
Status
DO Omgevingsvergunning
Omvang
334 m2
Categorie
architectuur, woningbouw
Partners
IBT Ingenieurs in Bouwtechniek
SAB Adviseurs in ruimtelijke ontwikkeling
Bureau voor Archeologie Utrecht
Bouwonderneming Stout B.V.
Team
Martin Timmerman
Bram van Borselen
Nino Lentz
Mathijs van den Berg
Wiebe Veenstra
een solide, sculpturaal volume met een eigentijdse dakvorm
De kavel bevindt zich in de binnenstad van Gorinchem. Aan de voorzijde grenst de kavel aan de Westwagenstraat met een karakteristiek monumentaal pand en aan de achterzijde grenst de kavel aan de Kloostergang met een hal, voorheen een discotheek.
Het monumentale pand met winkel zal op de verdiepingen worden verbouwd. De voormalige discotheek wordt gesloopt en zal plaats maken voor een nieuwe invulling in de vorm van twee kleinschalige levensloopbestendige woningen gericht op de Kloostergang en toekomstige gedenkplaats voor de Gorcumse Martelaren.
Sculpturaliteit en bijzondere dakvorm
Ligging in het historisch centrum
Bestaande situatie

De locatie kent twee gezichten. De monumentale gevel aan de voorkant gericht op de winkelstraat en een zeer vervallen, in slechte staat zijnde gevel aan de achterkant. Het aangrenzend terrein (groene parkeerplaats) kent echter een bijzondere kwaliteit met de voormalige r.k. kerk, de smalle Kloostergang en een getransformeerde pakhuis. Het voelt aan als een verscholen plek met potentie tot meer.
Inpassingsplattegrond
Begane grond
Verdieping
Nauwkeurig ingepast in de historische stad
Aanzicht Kloostergang
Aanzicht Oude Lombardstraat
Achteraanzicht
Visualisatie
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social