Biobased Paviljoen
De opgave betreft een Customer experience center als uitbreiding van een bestaand kantoorgebouw aan de Donauweg te Amsterdam. Het voorstel is een volledig biobased paviljoen te maken met een frame van grote indrukwekkende houten liggers ingevuld met glas.

In de gevel is de structuur van het gebouw duidelijk leesbaar door middel van de samengestelde liggers en kolommen. Grote glasvlakken laten maximaal daglicht binnen, terwijl de diepe overstekken het experience center in de zomer beschermen tegen oververhitting conform de principes van Passief Bouwen. Het voorgestelde groendak zorgt voor meer balans tijdens extreem weer. Oververhitting van het gebouw wordt verminderd, piekbelastingen tijdens regen worden gebufferd en het aanwezige groen draagt bij aan een versterking van de biodiversiteit op verschillende schaalniveau's.

Het gebouw is ontworpen rondom een rigide structuur. Indien het gebruik in de toekomst verandert, kan dit gebouw meebewegen en zich aanpassen aan nieuwe gebruikswensen.

De combinatie van duurzaam materiaalgebruik, flexibiliteit en passieve klimaatbeheersing maakt dit gebouw een duurzaam gebouw in de breedste zin van het woord.
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
NSI development
Jaar
2022
Status
ontwerp
Omvang
1500m2
Categorie
architectuur
Partners
Team
Marcel de Weerd
Robin van Rossum
De gevel van het nieuwe paviljoen kenmerkt zich door een leesbaar, zuiver ritme van houten kolommen en liggers, ingevuld met glazen vlakken. 

De pet van het paviljoen gaat over van overstek naar luifel en fungeert als passieve zonwering voor het paviljoen.
OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social