Woning Hooglanderveen
Aan de Van Beeklaan in Hooglanderveen staat een kleinschalige boerderijwoning uit ca. 1930. De woning was sterk verouderd en sloot niet aan bij de wensen van de nieuwe bewoners. De woning mocht dan klein zijn, het kavel bood genoeg ruimte en mogelijkheden om de woning volledig naar de woonwensen te realiseren.
Locatie
Hooglanderveen, Amersfoort
Opdrachtgever
residentieel
Jaar
2020-2021
Status
Opgeleverd
Omvang
140 m2
Categorie
architectuur, interieur, restauratie
Partners
Reijneveld Engineering B.V.
BRB Staalbouw
Team
Martin Timmerman
Marcel de Weerd
Richerd Pul
Van kleinschalige en gesloten boerderij tot een royale, open woning met veel leefruimte.
Voor optimaal ruimtegebruik op het grote perceel is de bestaande oprit verplaatst. Daardoor is er een logische voor- en achtertuin gecreƫerd met ruimte voor een royale schuur. Om het karakteristiek van de boerderij te behouden is er een gelijk volume achter geplaatst. De uitbereiding van de woning en de schuur vormen een ruim erf.

De bestaande woning is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd naar originele staat. Alle kozijnen zijn vervangen en het dak is opnieuw opgebouwd en weer bekleed met de originele pannen. Daar waar nieuwe gevelopeningen zijn gemaakt, is gebruik gemaakt van een stalen kader. De uitbereiding is uitgevoerd in een contrasterend materialen palet om het karakteristiek te benadrukken van de boerderij. Het nieuw gebouwde deel bestaat uit een houten gevel met aluminium kozijnen en een stalen dak. 

De twee volumes vormen binnen op de begane grond een aaneengesloten ruimte zonder deuren. Twee interieur elementen met daarin praktische zaken verdelen de open ruimte in woonkamer, keuken en werkruimte. In de elementen zijn toilet, technische ruimte, opslag en bijkeuken gesitueerd. De trap naar de verdieping is er ook onderdeel van, deze is als een inkeping in het blok weggesneden en volledig bekleed met staal. 
Het geheel wordt verbonden door een vide in de keuken. Vanuit de luxe slaapkamer is de hoogte in de keuken zichtbaar en geeft een fantastisch ruimtelijk effect en uitzicht over de diepe tuin, zowel op de begane grond als vanuit het vrijstaande bad in de slaapkamer. 

OOKarchitecten BV
Schimmelpenninckkade 40
3813AE Amersfoort
Contact
033-4893320
info@ookarchitecten.nl
Social